shinrin yoku ofwel de kunst van het baden in het bos


wat is het?

Bij bosbaden ontspan je in de natuur door je open te stellen met alle zintuigen en deze actief te gebruiken. 
Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar het is wetenschappelijk bewezen dat in de natuur zijn een heilzame werking heeft: Je hartslag en bloeddruk verlaagt, stress vermindert, dopamine productie neemt toe, je immuunsysteem verbetert, je ogen komen tot rust (van alle beeldschermen), je spijsvertering komt opgang en je ademt schone lucht. 

In Japan noemen ze dit Shinrin Yoku en is het een officiële, door het ministerie van gezondheid, ondersteunde wetenschap die wordt ingezet tegen o.a. de stressziektes in het land. Er zijn zelfs gebieden beschermd als Shinrin Yoku gebied. 
In Schotland praten ze over “forest therapy”. Inmiddels wordt dit vergoed als ziektekosten en ook bij onze zuiderburen in België, waar ze het natuurtherapie noemen, is het inmiddels erkend als geneeswijze.

Behalve het eerder genoemde zijn er nog veel meer positieve effecten verbonden aan bosbaden, dit komt o.a. door de bijzondere atmosfeer in de natuur. Groene bomen zorgen voor zuivere lucht en filteren o.a. fijnstof (geen sinecure in onze Randstad). Ook scheiden bomen vluchtige stoffen uit zoals phytonciden, welke wij inademen. 
Phytonciden activeren het natuurlijke immuunsysteem en verminderen de cortisolproductie. Door blootstelling aan bodembacteriën, via inhalatie en door huidcontact, wordt o.a. de aanmaak van serotonine in de hersenen gestimuleerd en het immuunsysteem geprikkeld (op 1 m2 bevinden zicht ongeveer 1 miljard bodem bacteriën).   


Naast het fysieke voordeel liggen er ook overal inzichten op de loer op je pad, die passen bij jouw situatie en behoefte op dat moment.  Je komt als vanzelf in contact met je innerlijk,  intuïtie of 6e zintuig.

Verder zit bijna iedereen meer binnen dan buiten, op het werk, thuis, in de auto, sportschool, restaurants etc. Met 3 uur met aandacht in de natuur zijn, heb je meer dan een week een positief effect op je welzijn.

Bij het bosbad, forest-bathing, Shinrin Yoku of hoe je het ook wilt noemen, dompelen we ons dus onder in de natuur door met al onze 6 zintuigen waar te nemen: wat ruik je, kan je aanraken, voel je, proef je, zie je en hoor je. Dit doen we met behulp van uitnodigingen waarin ik begeleid als gecertificeerde bosgids, op een route die speciaal is samengesteld voor het meest optimale effect. De afstanden die worden afgelegd zijn klein. Het gaat er om er te zijn i.p.v onderweg te zijn.

Wil je weten hoe je micro-bosbaden makkelijk kan integreren in het dagelijks leven, lees mijn bosbad blogs met inspiraties. 

"And into the forest I go, to lose my mind and find my soul" (citaat John Muir)

Bosbad impressies: